Annosten määrä

12

Esivalmistelu

1 h

Valmistusaika

1 h

Taikina

200 gerikoishienoja vehnäjauhoja
55 gsulatettua (vegaanista) margariinia
0,25 tlsuolaa
0,8 dlkädenlämpöistä vettä keittämiseen

Ensimmäiseksi valmistetaan taikina. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sulatettu margariini, suola ja vesi. Voit sekoittaa joko käsin tai käyttää taikinakonetta. Koneella riittää noin minuutin vaivaus. Käsin vaivatessa noin 2-3 minuuttia. Paukauttele välillä taikinapalloa kulhoon tehostaaksesi sitkon syntymistä ja muovaa sitten takaisin palloksi.

Ota kannellinen kattila ja kiehauta siinä vettä. Ota kattila pois liedeltä, tyhjennä vesi ja kuivaa kattila keittiöpyyhkeellä. Vuoraa kattilan sisus leivinpaperilla, laita taikinapallo kattilaan ja sulje kansi. Anna taikinan seisoa kattilassa puoli tuntia huoneenlämmössä.

Täyte

4 kpl ~ 300 gkeskikokoisia omenoita
1 rklsitruunan mehua
1 tlvaniljatahnaa
2 tl(ceylonin) kanelia
80 ghienoa sokeria
30 gmantelilastuja
50 gsultanarusinoita
2 rklappelsiinin mehua

Taikinan seisoessa kattilassa valmistetaan täyte. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla. Sekoita pienessä kipossa rusinat ja purista päälle 2 ruokalusikallista mehua appelsiinista. Anna turvota puoli tuntia ja kaada (tai juo) appelsiinimehu pois.

Kuori omenat ja poista niistä karat. Leikkaa omenat melko kapeiksi tikkumaisiksi lohkoiksi (hieman tulitikkuja paksummiksi) ja laita kulhoon. Purista joukkoon ruokalusikallinen mehua sitruunasta ja lisää kaneli, sokeri, mantelilastut, turvonneet rusinat sekä vaniljatahna. Sekoittele ja jätä odottamaan sivuun.

Taikinan rullaamiseen

90 gsulatettua (vegaanista) margariinia
30 gkorppujauhoja

Ota esim. silikoninen leivonta-alusta ja ripottele sille jauhoja. Nosta taikinapallo kattilasta alustalle jauhojen päälle ja ala kaulita suorakaiteen muotoiseksi. Tarkoituksena on saada aikaiseksi noin 30 x 45 cm kokoinen ohuen ohut suorakaide. Kun olet kaulinnut melko ison suorakaiteen, ota kuviollinen leivinliina ja aseta se tasaiselle alustalle eli vaikkapa keittiön pöydälle. Ripottele liinalle jauhoja ja nosta kaulitsemasi suorakaide hyvin varovasti pyyhkeen päälle. Jatka nyt suorakaiteen venyttämistä käsin kuin leipoisit pizzapohjaa. Venytä aluksi keskeltä reunoja kohden ja sitten reunoilta. Taikinalevy on tarpeeksi ohut, kun liinan kuvio näkyy sen läpi.

Tässä vaiheessa taikinasuorakaiteen pidemmän sivun tulisi olla suunnattuna itseäsi kohden. Levitä esim. pullasudilla puolet (45 g) sulatetusta margariinista taikinalevyn päälle. Ripottele sitten korppujauhot päälle. Kaada omenatäyte levylle niin, että toinen puoli jää kokonaan tyhjäksi ja reunoille jää noin 5 cm kaistale tyhjää. Eli omenatäytettä on noin puolikkaalla taikinalevyllä. Kääri 5 cm kaistaleet omenatäytteen päälle sivulta sekä ylä- ja alareunasta. Rullaa sitten täytepuolesta aloittaen pyyhkeen avulla. Varmista, että myös päädyt rullautuvat samalla kiinni. Tuloksena pitäisi olla isoa kebabrullaa muistuttava tuotos.

Siirrä rulla varovasti leivinpaperoidulle uunipellille niin, että saumapuoli jää alas. Sudi pintaan hieman sulatettua margariinia. Paista uunin alatasolla noin 50 minuuttia, kunnes pinta on hieman kullanruskea. Sudi pinnalle margariinisulaa pari kertaa noin 15-20 minuutin välein paistamisen aikana.

Lisäksi

1 rkltomusokeria

Tulosta