Artikkelit

Vegaaninen ruokavalio, ruoanlaitto ja leivonta

Vegaaninen ruokavalio

Vegaanista ruokavaliota noudatetaan usein eläinoikeudellisista syistä, mutta myös ympäristö- ja terveyssyistä. Vegaaninen ruokavalio on kasvisruokavalio, joka ei sisällä mitään eläinkunnan tuotteita. Erotuksena vegaaneihin osa kasvissyöjistä eli vegetaristeista käyttää joko maitotuotteita (laktovegetaristit) tai sekä maitotuotteita että munia (lakto-ovovegetaristit). Sen sijaan vegaaninen ruokavalio ei sisällä mitään eläinperäistä: lihaa, kalaa, maitotuotteita, kananmunia, näiden johdannaisia tai muita eläimistä peräisin […]

Ainesosien mittaaminen ja punnitseminen

Kulinaristi sekoittelee taikinaa

Huolellinen mittaaminen on tärkeä osa onnistunutta ruoanlaittoa ja leivontaa. Ruoanlaitossa voi selviytyä suhteellisen hyvin silmämääräisellä mittaamisella, mutta etenkin leivonnassa on tärkeää, että ainesmäärät ovat oikeat, koska leivonta perustuu pitkälti kemiaan. Kun aineksia vaikkapa kuumennetaan tai vatkataan, tapahtuu erilaisia kemiallisia reaktioita. Jos esimerkiksi kakkutaikinaan tulee liikaa jauhoja, kakusta voi tulla kovaa ja kuivaa. Jos jauhoja taas […]

Kahvi

Kahvipensas on lähtöisin Afrikasta, josta se on levinnyt ympäri maailmaa. Nykyisin kahvia kasvatetaankin yli 70 maassa, joista suurimmat tuottajamaat ovat Brasilia, Vietnam, Kolumbia, Indonesia, Etiopia, Honduras, Intia, Uganda, Meksiko, Guatemala ja Peru. Kahvi kasvaa parhaiten trooppisessa ilmastossa ja vulkaanisessa tai savisessa maaperässä. Siksi kasvatus onkin keskittynyt trooppisen vyöhykkeen maihin, joissa on kuumaa ja kosteaa. Yleisimmin […]