Pienet tuulihatut

Pienet tuulihatut

Annosten määrä

12

Valmistusaika

1 h 30 min

Taikina

1,5 dlvettä
20 g(vegaanista) margariinia
1 tlvaahterasiirappia
80 gerikoisvehnäjauhoja
1,5 tlleivinjauhetta
1 tlvaniljatahnaa tai 1 vaniljatangon siemenet
60 mlaquafabaa eli kikhernepurkin lientä
1/8 tlksantaania

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Kaada kikhernepurkista liemi pieneen kippoon ja mittaa siitä 60 millilitraa leivontakulhoon. Kikhernepurkin liemimäärästä riippuen ylijääneen liemen voit käyttää vaikkapa omenapiirakkaan. On myös suositeltavaa säilyttää kikhernepurkkia jääkaapissa yön yli ennen leipomista, sillä kylmä liemi vatkautuu nopeammin aquafabavaahdoksi. Säilö kikherneet muuta käyttöä varten, esim. lehtikaalipaistokseen.

Vatkaa kikhernepurkin liemi yhdessä ksantaanin kanssa sähkövatkaimella paksuhkoksi vaahdoksi. Tässä aikaa kuluu noin 10 minuuttia. Laita vaahto jääkaappiin hetkeksi odottamaan.

Sekoita vesi, margariini, vaahterasiirappi ja vaniljatahna paistinpannussa yhteen ja anna seoksen kiehahtaa. Vähennä lämpöä ja sihtaa siivilällä joukkoon erikoisvehnäjauhot ja leivinjauhe. Ota pannu heti pois liedeltä ja sekoita voimakkaasti esim. puulastalla tai silikonisella nuolijalla niin, ettei taikinaan jää möykkyjä. Taikinasta pitäisi muodostua hyvin tiivis pallo noin kolmessa minuutissa.

Ota toinen kulho ja pudota taikinapallo sinne. Sekoita aquafabavaahto taikinapalloon kolmessa osassa. Vaahdon sekoittaminen taikinapalloon voi tuntua työläältä, ja etenkin viimeisen osan sekoitus voi viedä hiukan kauemman aikaa. Kannattaa jatkaa sekoittamista siitä huolimatta, sillä aquafabavaahto kyllä sekoittuu taikinaan, vaikka seos voikin aluksi näyttää hyvin epämääräiseltä ja irtonaiselta. Taikinasta pitäisi muodostua tiivis ja hieman tahmea pallo. Kun olet saanut aquafabavaahdon sekoitettua taikinaan, tee testi koskettamalla sormella taikinan pintaa. Koostumus on onnistunut, kun se tarttuu hieman sormeen ja taikinapalloon muodostuu pieni seinämä koskettaessasi sitä.

Laita taikina pursottimeen ja valitse siihen tarpeeksi iso pää, josta taikina mahtuu tulemaan. Pursota tuulihatut leivinpaperoidulle uunipellille niin, että tuulihatut ovat halkaisijaltaan noin 3-4 cm. Pursottimen puuttuessa voit myös vain nostella sopivat taikinanokareet leivinpaperille. Paista tuulihattuja uunin keskitasolla 200 asteessa ensin 20 minuutin ajan. Vähennä sitten lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia. Tarkkaile jatkuvasti paistumista.

Täyte

0,5 dl(vegaanista) vispikermaa
0,5 rklvaaleaa ruokosokeria
0,5 tlvaniljatahnaa tai ½ vaniljatangon siemenet
60 gaprikoosihilloa

Kun tuulihatut ovat paistuneet, anna niiden jäähtyä ja leikkaa vasta sitten auki. Onnistuneen tuulihatun sisus on onkaloinen ja pehmeä. Vispaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen ruokosokeri ja vanilja. Täytä tuulihatut kermavaahdolla (noin 1 tl per tuulihattu) ja aprikoosihillolla (noin 0,5 tl per tuulihattu).

Tulosta