Annosten määrä
4Valmistusaika
1 h 45 minMustapapupihvit
460 g | keitettyjä mustapapuja | |
0,5 dl | kvinoaa | |
150 g | kesäkurpitsaa | |
½ | sipuli | |
1 | valkosipulinkynsi | |
0,5 dl | perunajauhoja | |
0,25 dl | vettä | |
4 rkl | oliiviöljyä | |
1,5 tl | savupaprikajauhetta | |
0,5 tl | cayennepippuria | |
0,25 tl | chilijauhetta | |
0,25 tl | korianteria | |
0,25 tl | suolaa |
Keitä kvinoa ohjeen mukaan kypsäksi, mutta jätä siihen kuitenkin pieni purutuntuma. Anna jäähtyä hiukan. Silppua sipuli ja valkosipuli. Raasta kesäkurpitsa raastinraudalla karkeaksi raasteeksi. Muussaa mustapavut kulhossa esimerkiksi sauvasekoittimella tahnaksi, mutta jätä joukkoon muutamia kokonaisia papuja. Lisää mustapapujen joukkoon kypsä kvinoa, sipuli- ja kesäkurpitsasilput ja sekoittele. Kaada kulhoon perunajauhot, vesi ja ruokalusikallinen oliiviöljyä sekä mausteet. Sekoittele tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa varovasti joko perunajauhoja tai vettä, kunnes taikina tuntuu kiinteältä ja muovailtavalta. Anna taikinan odottaa jääkaapissa sen aikaa, kun valmistelet aterian muita ainesosia.
Muovaile taikinasta 8 pihviä. Kaada paistinpannulle 3 ruokalusikallista oliiviöljyä ja paista paistinpannulla keskilämmöllä molemmin puolin, kunnes pihvit ovat saaneet kauniin tumman värin ja pinta on mukavan rapsakka.
Kantarellikastike
300 g | kantarelleja | |
4 dl | kaurakermaa | |
0,5 dl | vettä | |
1 | sipuli | |
0,75 tl | mustapippuria | |
0,75 tl | suolaa | |
0,5 tl | timjamia | |
1 rkl | (vegaanista) margariinia |
Puhdista tai pese kantarellit ja leikkaa isommat sienet hiukan pienemmiksi. Silppua sipuli. Höyrytä sieniä kuumalla pannulla niin kauan, kunnes neste on haihtunut. Lisää sen jälkeen margariini ja sipulisilppu. Kuullota kantarelleja ja sipulisilppua pannulla muutaman minuutin ajan. Lisää kaurakerma, vesi, mustapippuri, suola ja timjami. Hauduta sieniä kastikkeessa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Keitetyt varhaisperunat
800 g | varhaisperunoita | |
1 rkl | margariinia | |
suolaa | ||
tuoretta tilliä |
Pese varhaisperunat juuresharjalla puhtaiksi ja miltei kuorettomiksi. Laita perunat isoon kulhoon kylmään veteen odottamaan.
Keitä vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää suolaa teelusikallinen vesilitraa kohden. Kun vesi kiehuu, lisää perunat veteen niin, että vesi peittää ne juuri ja juuri. Kaada tarvittaessa ylimääräinen vesi pois. Keitä hiljalleen poreilevassa vedessä, mutta älä täysin kypsäksi. Keittoaika on noin 5-15 minuuttia riippuen perunoiden koosta, joten kokeile perunoiden kypsyyttä välillä.
Kun perunat ovat valmiit, sammuta hella ja kaada keitinvesi pois. Lisää kattilaan margariini, suolaa maun mukaan ja silppua joukkoon tuoretta tilliä. Sekoita, laita kansi päälle ja nosta kattila takaisin vielä hetkeksi lämpimälle levylle ja anna perunoiden kypsentyä vielä hetki.
Lisäksi
400 g | parsakaalia | |
0,5 tl | suolaa |
Höyrytä parsakaali esim. höyrykattilan reiällisessä osassa perunoiden keittyessä. Lisää suolaa mausteeksi.
Asettele pihvit, perunat ja parsakaali lautasille. Valuta pihveille kantarellikastiketta.