Annosten määrä

8

Esivalmistelu

30 min

Valmistusaika

1 h 30 min

Kikhernenakit

250 gkäyttövalmiita kikherneitä
0,5 dlkikhernepurkin lientä
30 gtomaattipyrettä
40 gperunajauhoja
1valkosipulinkynsi
0,25 tljauhettua mustapippuria
0,5 tlsuolaa
0,5 tlsavupaprikajauhetta
0,25 tlchilijauhetta
0,25 tlcayennepippuria
0,25 tljauhettua juustokuminaa
0,25 tlsinappijauhetta
1 rklöljyä paistamiseen

Nakkien tekoa varten tarvitset ainesten lisäksi myös höyryttämiseen sopivan kattilan ja tuorekelmua. Aja kikherneet joko sauvasekoittimella tai monitoimikoneella tahnaksi. Lisää muut ainesosat joukkoon ja jatka massan valmistamista laitteella. Voit välillä kaapia massaa reunoilta keskemmälle kulhoa esim. lusikalla, jotta se muuttuu tasaisemmaksi. Nakkitaikina on valmista, kun se on kohtuullisen sileää.

Muotoile massasta 8 samankokoista pötkylää, jotka ovat noin 15 cm pitkiä ja halkaisijaltaan noin 1,5 cm. Nakkien pyörittely onnistuu helpoiten joko silikonisella leivonta-alustalla tai tuorekelmun päällä. Leikkaa tuorekelmusta jokaiselle nakille oma suikale, johon käärit nakin ja pyöräytä kelmun päät tiukasti kiinni kuin sulkisit karkkipaperin.

Laita kattilaan vettä ja höyrytä kelmutetut nakit kannen alla höyrykattilan reiällisessä osassa 25-30 minuutin ajan. Vesi saa poreilla kovaa koko ajan. Höyrytä nakkeja vain yhdessä kerroksessa. Kattilan koosta riippuen saatat siis joutua höyryttämään nakkeja useammassa erässä. Kun nakit ovat höyrystyneet, ota ne pois kattilasta ja jätä ne jäähtymään kelmuineen esim. leikkuulaudalle.

Sämpylät

2,5 dlkädenlämpöistä vettä
5,5 g (1/2 pss)kuivahiivaa
300 gvehnäjauhoja
50 gkaurahiutaleita
20 gsulatettua (vegaanista) margariinia
1 tlsuolaa
1 tlsokeria

Nakkien höyrystyessä voit alkaa valmistaa sämpylätaikinaa. Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen kulhossa ja lisää sokeri. Anna liuoksen seistä liinan alla 10 minuutin ajan ja mittaa sillä aikaa muut ainekset. Lisää kulhoon suurin osa vehnäjauhoista, kaurahiutaleet, suola ja sulatettu margariini. Ala vaivata taikinaksi ja lisää loput vehnäjauhot vähitellen, kunnes kulhossa on kimmoisa möykky. Muotoile taikinasta 8 pitkähköä sämpylää ja asettele ne leivinpaperoidulle uunipellille kohoamaan 30 minuutin ajaksi lämpimään paikkaan. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10–15 minuuttia. Paiston jälkeen jätä sämpylät leivinliinan alle hetkeksi, jotta kuori pehmenee.

Lisäksi

50 gjääsalaattia
maun mukaansinappia
maun mukaanketsuppia
maun mukaankastiketta, esim. srirachaa

Ennen kuin täytät sämpylät, kuori nakeista kelmut. Helpointa on ottaa ruokasakset tai terävä veitsi ja napsauttaa ensin kelmun päät auki ja sitten varovasti vetää pituussuunnassa viilto kelmuun. Nakit voivat olla höyryttämisen jälkeen koostumukseltaan melko joustavia, joten varo nakkien katkeamista. Paista nakkeja esim. parilapannulla öljyssä 5-10 minuutin ajan, jotta nakit saavat pintaansa hiukan rapeutta ja koostumus kiinteytyy. Halkaise sitten sämpylät pituussuunnassa toiselta laidalta ja täytä jääsalaatilla. Nostele nakit sämpylöihin ja pursota väliin maun mukaan sinappia ja ketsuppia sekä muita haluamiasi kastikkeita. Nakit säilyvät jääkaapissa parin päivän ajan ja niiden koostumus kiinteytyy.

Tulosta