Amaranttipalat

Amaranttipalat

Annosten määrä

16

Valmistusaika

2 h 45 min

Kuivat aineet

2,25 dlpaahdettua amaranttia (0,5 dl jyvinä)
50 gpaahdettuja pistaasipähkinöitä
50 gpaahdettuja villejä maapähkinöitä
150 gkuivattuja luomuaprikooseja

Aikaa säästääksesi voit helposti ohittaa ensimmäisen vaiheen käyttämällä valmista paahdettua amaranttia. Piskuisten amarantinjyvien paahtaminen onnistuu parhaiten syvässä paksupohjaisessa teräskattilassa, sillä paahtuessaan jyvät lentelevät helposti kaikkialle. Voit käyttää apuna myös esim. roiskesuojaa kattilan päällä, jonka läpi voit seurata paahtumista. Kattilaa on tärkeää heilutella usein paahtamisen aikana. Jyvät palavat helposti, joten harjoitellessa voi aluksi mennä muutama teelusikallinen hukkaan. Paahtamisessa ei käytetä öljyä, vaan amarantit paahdetaan kuivina. Älä myöskään huuhdo amarantinjyviä ennen paahtamista.

Ennen paahtamisen aloittamista, ota hellan viereen valmiiksi melko suuri kulho paahdettuja amarantteja varten. Kuumenna teräskattila liedellä hyvin kuumaksi. Kun pudotat kattilaan vesipisaran ja se haihtuu ilmaan, on kattila sopivan kuuma. Käännä sitten levy hiukan keskilämpöä kuumemmalle. Laita kattilaan 0,5-1 tl amarantinjyviä ja nosta halutessasi myös roiskesuoja päälle. Muista heilutella kattilaa muutaman sekunnin välein, sillä amarantit paahtuvat hyvin nopeasti. Yhden teelusikallisen paahtuminen vie noin 10–12 sekuntia. Paahda kerrallaan pieniä määriä (0,5-1 tl) amarantinjyviä ja kaada aina valmis erä kulhoon, kunnes koko satsi on poksahdellut.

Kun olet siivonnut keittiön kaikkialle ponnahdelleista paahdetuista amaranteista, on aika paahtaa pähkinät. Tämä on onneksi huomattavasti helpompaa ja vähemmän lennokasta puuhaa. Poista pistaasipähkinöistä kuoret, jos käytät kuorellisia pähkinöitä. Älä käytä nytkään paahtamiseen öljyä, vaan kuumenna paistinpannu kuumaksi. Kaada siihen pähkinät ja heiluttele niitä jatkuvasti paistolastalla. Pähkinöiden paahtamiseen kuluu aikaa 3-5 minuuttia.

Rouhi sitten pistaasipähkinät ja villit maapähkinät karkeaksi rouheeksi esim. monitoimikoneella ja yhdistä paahdettujen amaranttien kanssa kulhossa. Pilko luomuaprikoosit pienemmiksi palasiksi ja lisää kulhoon.

Märät aineet

75 gmaapähkinävoita
30 gtahinia
50 gerytritolia
15 gkookosöljyä
0,5 tl(ceylonin) kanelia
0,5 dlvettä
1 tlpsylliumia

Sulata melko isossa kattilassa miedolla lämmöllä maapähkinävoi, tahini, erytritoli ja kookosöljy jatkuvasti sekoittaen esim. pienellä kauhalla. Lisää loppuvaiheessa kaneli mukaan. Ota kattila pois liedeltä ja kaada sinne toisessa kulhossa odottavat ainekset ja sekoita huolellisesti. Kaada päälle puoli desilitraa kylmää vettä ja jatka edelleen sekoittamista kauhalla tai halutessasi käsin. Lisää lopuksi teelusikallinen psylliumia ja sekoita hyvin. Tuloksena pitäisi olla erittäin tahmainen taikina.

Vuoraa pieni uunivuoka tai muu astia leivinpaperilla ja taputtele massa tasaiseksi noin sentin paksuiseksi levyksi, joka on kooltaan noin 20 cm x 30 cm. Anna levyn jähmettyä jääkaapissa useamman tunnin ajan tai pakastimessa 2 tuntia.

Suklaakuorrutus

3 tlraakakaakaojauhetta
2 tlsulaa kookosöljyä

Leikkaa jähmettyneestä levystä varovaisesti terävällä veitsellä 16 neliötä. Kuorruta neliöt sekoittamalla 3 teelusikallista raakakaakaojauhetta 2 teelusikalliseen sulaa kookosöljyä ja valuta seosta neliöiden päälle raidoiksi. Laita neliöt vielä hetkeksi jääkaappiin jähmettymään kuorruttamisen jälkeen ennen tarjoilua. Säilytä neliöt jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa.

Tulosta