Annosten määrä
4Valmistusaika
1 h 10 minPatongit
11 g | kuivahiivaa | |
2,5 dl | kädenlämpöistä vettä | |
0,5 tl | suolaa | |
1 tl | sokeria | |
3 dl | spelttijauhoja | |
3 dl | vehnäjauhoja | |
1 rkl | oliiviöljyä |
Sekoita kulhossa hiiva, suola, sokeri ja spelttijauhot. Lisää joukkoon kädenlämpöinen vesi ja sekoita esimerkiksi lusikalla löysäksi taikinaksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan odottaa siellä noin 10 minuuttia. Sekoita tämän jälkeen taikinaan vehnäjauhot ja ala vaivata hiljalleen. Lisää vaivauksen välissä myös oliiviöljy. Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan, kunnes se on pehmeää ja kimmoisaa eikä tartu käsiin. Jätä taikina kohoamaan liinan alle kulhoon lämpimään paikkaan 30 minuutin ajaksi.
Täyte
4 | valkosipulinkynttä silputtuna | |
5 g | tuoretta oreganoa | |
5 g | tuoretta basilikaa | |
50 g | (vegaanista) margariinia |
Valmistele taikinan kohotessa täyte: silppua valkosipulinkynnet sekä oreganon- ja basilikanlehdet hienoksi silpuksi ja mittaa margariini. Kohoamisen jälkeen jaa taikina kahteen osaan ja kauli vehnäjauhotetulla alustalla kahdeksi noin 30 cm x 20 cm kokoiseksi levyksi, jotka ovat paksuudeltaan noin 0,5 cm. Levitä ensin levyjen päälle veitsellä margariinikerros (25 g levyä kohden) ja ripottele sen jälkeen valkosipuli-, oregano- ja basilikasilppua. Rullaa levyt varovasti pitkittäissuunnassa patongeiksi. Voit myös hiukan nypistellä patonkien päitä kiinni, etteivät täytteet valu uunissa. Käytä patonkipeltiä tai paista uuniritilällä, jonka päällä on leivinpaperi. Anna patonkien kohota vielä liinan alla noin 10 minuuttia, kun uuni lämpenee.
Paista patongit uunin keskitasolla 250 asteessa 10 minuutin ajan. Halutessasi peitä patongit vielä paiston jälkeen liinalla, jos pidät pehmeämmästä kuoresta. Leikkaa patongit viipaleiksi ja nauti esimerkiksi maustamattoman tuorejuuston kanssa.