Annosten määrä
12Valmistusaika
1 h 15 minPohja
180 g (3 dl) | vehnäjauhoja | |
60 g (1 dl) | intiaanisokeria | |
1 tl | leivinjauhetta | |
150 g | (vegaanista) kylmää margariinia |
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kaada pieneen kippoon piirakan päällisaineksiin kuuluva kikhernepurkin liemi ja laita se jääkaappiin odottamaan. Kannattaa myös säilyttää kikhernepurkkia jääkaapissa yön yli ennen piirakan leipomista, jotta liemi on sopivan kylmää aquafabavaahtoa varten. Säilö kikherneet muuta käyttöä varten, esim. lehtikaalicouscousiin.
Mittaa vehnäjauhot, intiaanisokeri ja leivinjauhe kulhoon ja lisää margariini pienehköinä nokareina. Sekoittele ainekset käsin murumaiseksi ja tasaiseksi. Jätä taikina jääkaappiin odottamaan omenien pilkkomisen ajaksi.
Täyte
5 kpl (n. 300 g) | keskikokoista omenaa | |
3 rkl | kookossokeria | |
3 tl | (ceylonin) kanelia | |
1 tl | kardemummaa |
Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Reseptissä ilmoitettu omenoiden paino on mitattu ilman siemenkotia ja kuoria. Leikkaa omenoista melko paksuja lohkoja (noin 1-1,5 kuutiosenttimetrin kokoisia). Sekoita kookossokeri, kaneli ja kardemumma sekaisin ja kääntele omenalohkot seoksessa.
Ota taikina jääkaapista ja taputtele se uunivuoan (⌀ 26 cm) pohjalle ja reunoille. Voit jauhottaa kätesi vehnäjauhossa helpottaaksesi taikinan levitystä, jos se tuntuu tarttuvan käsiin kiinni. Kippaa levitetyn taikinan päälle omenalohkot ja paista pohjaa 15 minuuttia 175 asteessa uunin alatasolla.
Päällinen
0,75 dl | aquafabaa eli kikhernepurkin lientä | |
90 g (1 dl) | valkoista sokeria | |
25 g | (vegaanista) margariinia | |
0,5 dl | kiehuvaa vettä | |
120 g (2 dl) | vehnäjauhoja | |
1,5 tl | leivinjauhetta |
Piirakan paistuessa mittaa päälliseen tulevat vehnäjauho ja leivinjauhe astiaan, sekoita ja jätä odottamaan vuoroaan. Vatkaa 0,75 desilitraa kylmää aquafabaa ja valkoinen sokeri vaahdoksi sähkövatkaimella 5-10 minuutin ajan, kunnes vaahto on valkoista ja muistuttaa ulkonäöltään löysää kermavaahtoa. Keitä vesi kiehuvaksi esim. vedenkeittimellä. Sulata margariini kattilassa hellalla, lisää siihen puoli desilitraa kiehuvaa vettä ja kiehauta seos. Lisää seos kiehuvana aquafabavaahtoon vatkaimella voimakkaasti vatkaten. Kun pohja on ollut uunissa 15 minuuttia, sekoita vehnäjauho-leivinjauheseos vaahtoon nopeasti esim. nuolijan tai lusikan avulla. Päällistaikinan pitäisi muistuttaa koostumukseltaan ja ulkonäöltään kakkutaikinaa.
Ota piirakka uunista ja kaada päällistaikina omenien päälle levitellen tasaiseksi kerrokseksi. Laita piirakka takaisin uuniin alatasolle ja jatka kypsentämistä, kunnes pinta on kypsä tikulla kokeiltaessa ja saanut hiukan väriä. Paistoaika on n. 20–25 minuuttia.